U Shell rafinerijama vrši se destilacija sirove nafte čime se iz nje izdvajaju proizvodi poput benzina, kerozina, bitumena i baznog ulja koje dalje služi kao osnova za proizvodnju maziva.

shell-logo

Hemijski sastav svakog pojedinog baznog ulja u mnogome zavisi od porekla nafte kao i o korišćenom postupku rafinacije, tako da se optimalna svojstva maziva ne mogu postići upotrebom bilo kog baznog ulja. Zato Shell ništa ne prepušta slučaju već proizvodi vlastita bazna ulja. /span]

Samo bazno ulje ima osnovna svojstva maziva, ali mu još nedostaju određeni sastojci. Dizajniranje mazivog ulja podrazumeva mešanje jedne ili više vrsta baznih ulja sa paketom aditiva. Ovakva formulacija omogućava da buduće ulje može pružiti željeni stepen zaštite opreme u kojoj se koristi.

Kad bi za 10% smanjili trenje u svim kotrljajnim ležajevima koji su danas u upotrebi, uštedeli bi energiju ekvivalentnu ukupnoj proizvodnji 18 velikih nuklearnih elektrana.
Ili grubo, prepolovili ukupnu potrošnju el. energije Australije, Brazila, Španije i Švedske zajedno.
Ovaj prost primer ilustruje važnost istraživanja i doprinos koji time Shell daje budućim naraštajima.

Motorna ulja za vrhunsku zaštitu i besprekoran rad motora. Proizvodi vrhunske Shell tehnologije, testirani i dokazano visokog učinka u najtežim uslovima vožnje na trkačkim stazama Formule 1, brzinskim trkama i rally takmičenjima. Znatno smanjuju trenje i habanje motora kao i potrošnju goriva. Pogodno za sve klasične motore, motore s direktnim ubrizgavanjem, turbo motore i viševentilske motore na benzin, dizel ili gas. Odlikuju se povećanom termičkom i oksidacionom stabilnošću, visokom tečljivošću ulja i pri najnižim temperaturama, smanjuju stvaranje taloga i naslaga.

Sinteticka ulja

Niska viskoznost, brzi protok ulja i smanjeno trenje doprinose štednji goriva. Shell motorna ulja sintetičke osnove odlikuju se izuzetno niskim sadržajem hlora i time ispunjavaju ekološke zahteve. Prevazilaze zahteve svih velikih proizvođača automobila kao i najoštrije specifikacije automobilske industrije.

 

Specifikacije:
sinteticka_thumbShell Helix Ultra SAE 5W-40
API SM/CF, ACEA A3/B3,B4; VW 500.00 , 502.0, 505.00; BMW Longlife-01
MB 229.5; PSA E level 2,Renault RN 0710, Fiat 9.55535-Z2
Porsche; Japanese Engines; Ferrari-tvorničko punjenje i jedino preporučeno ulje
Shell Helix Diesel Ultra SAE 5W-40
API CF; ACEA B3/B4; VW 502.00, 503.01, 505.00; MB 229.5; PSA D; BMW Longlife-01
Renault RN 0710, Fiat 9.55535-Z2

Polusinteticka ulja

Motorno ulje na sintetičkoj osnovi koje omogućuje vrhunsku efikasnost savremenih automobilskih motora. Primenjuje se za sve klasične motore, motore s direktnim ubrizgavanjem, turbo motore i viševentilske motore na benzin, dizel ili gas, s katalizatorom ili bez njega. Izuzetna svojstva na niskim i visokim temperaturama. Osigurava izuzetnu zaštitu savremenim motorima visokog radnog učinika u svim radnim uslovima. Ekološki prihvatljivije zbog izuzetno niskog sadržaja hlora.Specifikacije:
polusinteticka_thumbShell Helix Plus SAE 10W-40
API SL/CF, ACEA A3/ B4; VW 505.00; MB 229.1;
JASO SG+; SAAB Approved
Shell Helix Diesel Plus SAE 10W-40
API CF; ACEA A3 /B4; VW 505.00; MB 229.1; PSA D

 

Mineralna ulja

Izuzetno multigradno motorno ulje proizvedeno na bazi mineralnih ulja visokog indeksa viskoznosti i aditiva. Obezbedjuje odličnu zaštitu motora putničkih automobila sa i bez predpunjenja, na benzin ili dizel, u uobičajenim uslovima vožnje tokom cele godine. Visoka otpornost na oksidaciju i mali ostatak sagorevanja osiguravaju čistoću i dugotrajan radni vek motora. Visoki indeks viskoznosti omogućava odgovarajuću viskoznost na svim radnim temperaturama. Ekološki prihvatljivije zbog izuzetno niskog sadržaja hlora.

Specifikacije:

mineralna_thumbShell Helix Super 15W-40
API SL/CF; ACEA A2/B2

Shell Helix Diesel Super 15W-40
API CF; ACEA B2

Shell Helix Super LP Gas 15W-40
API SL/CF, ACEA A2

Kvalitetno i ekonomično motorno ulje garantovanog kvaliteta za pouzdanu zaštitu motora, izrađena iz mešavine mineralnih ulja visokog indeksa viskoznosti i kvalitetnih aditiva. Osigurava zaštitu i čistoću benzinskih i dizel motora tokom cele godine. Namenjeno je prvenstveno za automobile starijih godišta.

Specifikacije:

mineralna_thumb2Shell Helix 15W-40
API SG/CD